Er 3D-printing en god løsning?

I dagens forelesning med Arne Krokan gikk vi inn på hvilke teknologiske løsninger som blir brukt i vårt samfunn i dag. Et av de temaene var om 3D-printing, og i dette blogginnlegget skal jeg skrive om det.

Hva er en 3D-printer?

I følge «Estudie» er en 3D-printer en skriver som produserer håndfaste, solide objekter ved å bygge opp flere lag av plast eller andre materialer i flytende og pulverform. 3D-printing kan bli kalt en ny industriell revolusjon. I fremtiden kan vi nemlig printe ut på egenhånd. 3D-printing er ikke så ukjent eller ny teknologi, og har blitt brukt mye i industrien til bygging av prototyper. Med en 3D-printer kan vi lage alt fra bruksgjenstander til leke figurer. Det er ny måte å produsere på som er «kul», samtidig hvor nyttig det eller produktet er.

Med 3D-printing kan det produktet lages raskt, dersom vi skulle ha en kunde som har lyst på en print av noe kan det raskt og enkelt lages flere modeller på kun noen dager. Med andre ord hjelper en 3D-printer oss både å spare tid til å oppnå en høy kvalitet på tjenestene. Bedrifter bruker en 3D-printing for å ha mindre kostnader på deres produksjons verktøy, og produsere reservedeler ved behov.

3D-printing.jpg
https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/18295-d-printing-and-worker-safety

3D-printer blir brukt i norge.

I Norge har vi fått inn en 3D-printer smittevernutstyr. Det ble designet en 3D-printet ansiktsvisir for å kunne forhindre dråpesmitte. Denne ble laget på forskningsparken i Oslo. I følge 3dp Norge ble det meldt i dagsrevyen at flere norske personer og firmaer er med i dugnaden om å printe disse ansikts visirer for helsepersonell i forbindelse med Covid-19. Denne skal hjelpe til å beskytte mot smittespredningen, ved å ha en gjennomsiktig plast skjerm foran ansiktet. Det er et mye bedre valg ovenfor å gå med munnbind, som gjør at du kan puste i fred, uten å måtte ha på noe som holder deg «fast» på ansiktet.

https://3dpnorge.no/wp-content/uploads/2020/03/Ferdige-skjermer-e1585555891506.jpeg

Konsekvenser ved bruk av 3D-printing.

Samtidig som den har gode fordeler kommer også ulempene sammen med dette. I framtiden kan 3D-printing skape konsekvenser for ansatte som produserer dette, ettersom deres produkter, ikke vil bli kjøpt fysisk i butikk men hvor vi heller bruker 3D-printing og kan bare printe ut på egenhånd. Ved å printe hjemme ved bruk av denne teknologien, kan konsekvenser som «ødelagt vare» komme frem. Hvem får skylden i en slik situasjon? Bedrifter som har transport som sin jobb kan bli rammet av denne teknologien, dette skyldes av at 3D-printeren kan bli printet på stedet man finner seg. Flere transport firmaer kan gå konkurs, og deres sjåfører bli arbeidsledige.

Jeg mener dette er en teknologi som har sine gode sider men samtidig sine negative sider. Jeg likte best at det er kort tid som kreves for å få produktet enn å vente flere uker, negative siden er jo såklart at flere vil miste sin jobb. jeg er spent på hvordan denne teknologien vil gi et resultat på samfunnet i framtiden.

-Savlin Kaur A.

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/3D-printing-hva-vitsen.html

-Digitalnorway.com/3d-printer-smittevernutstyr

https://plmgroup.no/

https://www.nrk.no/livsstil/3d-printing_-en-forbruksrevolusjon-1.8057107

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *