Hvordan oppnå en god studieteknikk?

I dagens blogginnlegg skal jeg skrive om et ganske interessant tema som jeg hadde undervisning om den 7. januar. Jeg skal skrive om studieteknikk, og hvilke måter vi bruker for å lære. Valgemnet jeg studerer heter Digital markedsføring og er et emne som er firedelt. Den er basert på Digital økonomi og forretningsmodeller, sosial kommunikasjon, E-varehandel og Digital markedsføring. Fra forelesningen synes jeg temaet om studieteknikk var veldig spennende. I dette temaet hadde vi en gjeste foreleser, Marianne Hagelia som er spesialisert innenfor studieteknikk og har skrevet pensumboken vår «Digitale studieteknikker». Marianne viser til ulike metoder og teknikker som vi kan benytte oss av til studiet vårt, for å kunne ha en god studieteknikk. Å ha en god notatteknikk har alt å si, for det er nemlig det som gjør hvor godt du husker. Marianne sier at vi skal binde med det nye vi lærer og med det vi kan fra før. Det er viktig å faktisk tenke på hva vi kan fra før om det emnet og så bygge det opp med det vi faktisk lærer, dette kaller Marianne for «tankens teater».

Marianne presenterte et spennende tema som het «the forgetting curve»- her gjenkjente jeg meg selv, over hvor fort man kan falle ut av en forelesning og du ender opp med å ikke huske noe fra undervisningen. Det er en studieteknikk mange bruker som dreier seg om kun lytte til læreren. Marianne nevnte at når elever lytter til en undervisning på skolen er det kun 10% av forelesningen som vi husker. Til dette hadde Marianne et supert tips på hvordan det å notere forhånd fra en forelesning kan være viktig og hjelpsomt; Det er å føre inn notatene som blir skrevet forhånd under forelesningen inn på pc-en, og tilslutt å renskrive de notatene vil gi oss et resultat på at vi faktisk husker 50% mer. Jeg personlig elsker å skrive og skriver alltid et «kladd» som jeg finpusser senere etter forelesningen. Selvom jeg hadde eksamen som var å skrive på Word, måtte jeg begynne med å skrive stikkord og lage et utkast for hånd for å slippe løst alt jeg kunne på forhånd.

Hva er egentlig studieteknikk?

Det Marianne hadde å si var at vi må jobbe med notatene våres. Vi kan blandt annet lage flash Cards over vanskelige ord som vi kan samarbeide med andre medelever om. Marianne nevnte hvor viktig det er å diskutere med andre på chat, noe som fører til at alt ligger der lagret og vi har en liten idemyldring på hvordan vi kan skrive bedre. Dette er noen av de tipsene Marianne mente som kan hjelpe oss med å skrive og huske mye bedre. Videre gikk hun inn på at det ikke bare handler om skrive og huske, men også om å finne motivasjon til faget, og finne noe som motiverer oss til å jobbe med det. Jeg personlig er veldig enig med Marianne for det å faktisk lese til noe vi brenner for skaper engasjement og motivasjon til å gjøre det bedre.

Digital studieteknikk.

Det viktigste med digitale tekster er søk. Ved et stort materiale er det enkelt å bare søke opp et nøkkelord og finner det frem på 2 sekunder. Denne måten kan vi ikke bruke på håndskrevet notater eller bøker. Hagelia ga et supert tips og anbefalte å bruke «One Note» programmet, hvor det er mulig å søke opp i teksten, og en enkel måte å sette inn bilder på ved hjelp av mobilen. Jeg er veldig glad i å bruke Google Docs ettersom skrivingen er online og det er en optimal plattform for samskriving. Google Docs er en side som er veldig effektiv å bruke spesielt under gruppe eksamen. Slik kan alle elever skrive på et felles sted og vi kan raskt og enkelt følge med på hva andre skriver live, noe som gjør at man er «med» hele veien.

Å finne en studieteknikk som faktisk passer deg best er veldig viktig. Den tiden forelesningene var på campus hadde jeg problemer med å notere underveis ettersom jeg følte jeg falt ut av forelesningen. Jeg var så opptatt med å skrive det pent og forståelig og var mer fokusert på å få med meg absolutt alt læreren sa og skrev, noe jeg skjønte var feil. Som Hagelia sier er det ikke viktig å skrive ned alt som blir sagt i forelesningen, men heller det lille jeg skriver som kan være igjennom stikkord eller tankekart som jeg finpusser når jeg kommer hjem. Slik kan jeg oppsummere, huske bedre, forstå bedre og ikke minst er dette en super teknikk som fungerer veldig godt på meg.

-Savlin Kaur

Kilder:

https://www.hagelia.no/

https://www.krokan.com/arne/

https://medium.com/@catherineann379/https-medium-com-catherineann379-dont-forget-the-forgetting-curve-a8c98ddada59

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *